'Al Limone' - makaronowy klasyk w nowej odsłonie

By Narvaga - March 04, 2019

Makaron al limone to bardzo znany klasyk kuchni włoskiej. Jest kremowy i aksamitny, ale dzięki cytrynie przełamany kwasowością. Przez ostatni rok robiłam go już nie raz wedle klasycznego przepisu Bon Appetit, ale przyszedł taki dzień, kiedy miałam ochotę na makaron z mięsem.
Padło wtedy na kremowy sos ze szpinakiem i kurczakiem, ale... Poznań szybko zweryfikował te plany. W trzech sklepach w centrum nie było świeżego szpinaku, a w tym ostatnim nawet kurczak był wykupiony ;). Nie pierwszy raz Poznań zmienił moje plany obiadowe. Padło więc na makaron cytrynowy, ale co by tu dodać, żeby usatysfakcjonować ochotę na mięso? Boczek! To już brzmi dobrze, ale może dodajmy coś jeszcze, żeby pobudzić ten sos... Np. Oliwki?

W ten sposób powstał przepis, który zagościł u mnie już na dłużej i polecam Wam go wypróbować.

Makaron Al Limone z boczkiem i oliwkami

Makaron w sosie cytrynowym z boczkiem i oliwkami 

Porcja dla dwóch osób.

  • 300 g. makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 150 g. boczku wędzonego (pokrojony w kostki)
  • 1 cytryna (skórka i sok)
  • 1/2 szkl.
  • 3 - 3,5 łyżki masła (ok. 90 g.)
  • 90 g. czarnych oliwek
  • 1/3 szkl. parmezanu
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Przygotuj wszystkie półprodukty: obieraczką do warzyw lub nożem odetnij kawałek skórki z cytryny (ok. 5 cm.) i pokrój w wąskie paseczki, resztę skórki cytryny zetrzyj na tarce, potem wyciśnij sok i odstaw, pokrój oliwki na pół, zetrzyj parmezan na tarce.
Boczek podsmaż na patelni aż zbrązowieje, odlej tłuszcz i odstaw. Wstaw makaron do gotowania z dużą ilością sosu, ale zdejmij z ognia chwilę przed podanym na opakowaniu czasem (będzie jeszcze się gotował w sosie). Odlej szklankę wody z makaronu i zostaw na później.
Podczas, gdy makaron się gotuje do mniejszego garnka wlej śmietanę i startą skórkę cytryny. Podgrzej aż zacznie się gotować, zmniejsz moc do minimum i zacznij dodawać po łyżce masła mieszając bez przerwy trzepaczką. Dodawaj kolejny kawałek masła dopiero po rozpuszczeniu poprzedniego. Jeśli chcesz bardziej maślany sos, dodaj pół łyżki masła więcej. Następnie dodaj do sosu podsmażony boczek i wymieszaj.
Ugotowany makaron przełóż do garnka z sosem, dodaj pół szklanki wody z makaronu i podgrzewaj na średniej mocy, dodaj pojedynczo dwie łyżki parmezanu mieszając aż się rozpuści a sos będzie kremowy. Jeśli wyda Ci się za gęsty dolej więcej wody z makaronu (im bardziej będzie wystygał tym będzie gęstszy, więc warto dodać sporo wody). Na końcu dodaj 1,5 łyżki soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Makaron przełóż na talerz, posyp oliwkami, ozdób paskami skórki z cytryny, posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Dodatkowe informacje:

  • Woda z makaronu doda potrawie więcej smaku i aksamitności. Jednak zdarza mi się zapomnieć o odlaniu wody i całą wylewam - wtedy szybko zagotowuję małą ilość wody w czajniku i zastępuję nią straconą wodę. ;) 
  • Najważniejszy krok to skupienie się na odpowiednim dodaniu masła do sosu, dlatego warto bez przerwy mieszać, aby zapobiec przypalaniu i uzyskać idealną emulsję. 
  • Nie podsmażam sosu na boczku, a dodaję go dopiero na koniec, bo dzięki temu sos nie smakuje cały wędzonką, a cytryną, boczek jest tylko (lub aż) dodatkiem przełamującym smak.
  • Oliwki dodaję na koniec, żeby utrzymać ich formę i nie rozmiękczać. Można je dodać w całości, ale ja wolę mniejsze kawałki.

A jeśli dzisiaj wolicie coś słodszego (i bez glutenu) to zerknijcie na ten przepis na brownie.

  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. The pasta looks amazing.

    http://www.amysfashionblog.com/blog-home

    ReplyDelete
  2. Awesome pasta...
    www.stylebasket.in

    ReplyDelete
  3. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author. I want to encourage continue your great writing. Thanks for sharing your nice topic.
    Buy LinkedIn Followers

    ReplyDelete
  4. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author. I want to encourage continue your great writing. Thanks for sharing your nice topic.
    Buy LinkedIn Followers

    ReplyDelete