Tort urodzinowy z Milk Baru

By Narvaga - April 09, 2019


Christina Tosi zasłynęła ze swojego odmiennego podejścia do ciast, twierdząc, że nie po to tworzy tak ciekawe warstwy, żeby całe je zakrywać kremem. Przykładem tego jest jej kultowe ciasto urodzinowe inspirowane gotowym miksem z pudełka o nazwie Funfetti, czyli połączenia kolorowej posypki z białym kremem i jasnym ciastem o smaku sztucznej wanilii i cukru. 

Miałam okazję ostatnio wykonać ten tort, właśnie na urodziny, i zrobiłam ogromny research, żeby nic nie poszło nie tak, bo zależało mi, aby udało się za pierwszym razem. ;) Wymaga on wielu rzeczy, które wydają się u nas trudno dostępne, więc spisałam je wszystkie i dostosowałam przepis do naszych warunków. Z tego powodu jest on trochę zmieniony niż oryginał, do którego link zamieściłam powyżej. Poza przepisem napisałam też osobnego posta z bardziej szczegółowymi wskazówkami jak go upiec i się odpowiednio przygotować - Jak upiec najbardziej amerykański tort - Milk Bar Birthday Cake

Tak czy inaczej, zachęcam do przeczytania książki Christiny, bo można się z niej dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy dot. pieczenia 'od kuchni'.


Tort urodzinowy z Milk Baru

Do przygotowania (przepisy poniżej):

  • 1 ciasto urodzinowe
  • 1 porcja syropu 
  • 1 porcja kremu 
  • 1 porcja kruszonki
Sprzęt (więcej o tym tutaj):

  • 2 paski foli octanowej o szer. 8cm. lub 1 o szer. 12 cm. 
  • ring do ciasta 15 cm. 
  • forma na ciasto 
Złożenie tortu: 
1. Wyjmij upieczone ciasto z formy do góry nogami na blat zabezpieczony papierem do pieczenia lub matę silikonową i zdejmij papier do pieczenia z dołu. Wytnij dwa pełne koła ciasta, najładniejsze zostaw na najwyższą warstwę, pozostałe kawałki ciasta utworzą spód tortu.

Warstwa 1 
2. Ring postaw na stabilnym podłożu zabezpieczonym papierem do pieczenia, pierwszy pasek octanu zwiń i włóż do środka ringu tworząc wysokie ścianki. 
3. Skrawki ciasta poupychaj na dnie formy tworząc pierwszą warstwę. 
4. Użyj pędzla lub łyżki do namoczenia ciasta 1/3 porcji syropu. 
5. Nałóż 1/5 kremu na ciasto i wyrównaj łyżką. 
6. Posyp krem 1/3 kruszonki i przyciśnij trochę zewnętrzną częścią dłoni. 
7. Przykryj kruszonkę kolejną 1/5 kremu i wyrównaj łyżką. 

Warstwa 2
8. Jeśli używasz dwóch pasków octanu, dodaj teraz drugą folię zawijając ją ponad pierwszą warstwę, aby utworzyć wyższą ściankę. 
9. Ułóż kolejną warstwę ciasta i powtórz kroki z Warstwy 1 

Warstwa 3
10. Nałóż ostatni krąg ciasta i przykryj pozostałym kremem, wyrównaj lub porób dowolne wzorki, ozdób pozostałą kruszonką.
11. Przykryj ciasto folią i przełóż ciasto do zamrażarki na min. 3h. 


Ciasto urodzinowe

Składniki:

  • 55 g. masła w temp. pokojowej
  • 60 g. margaryny (u mnie palma)
  • 250 g. cukru białego zwykłego
  • 50 g. cukru trzcinowego (demerara nierafinowana)
  • 3 jajka
  • 110 g. maślanki (1/2 szkl.)
  • 65 g. oleju z pestek winogron (1/3 szkl.)
  • 8 g aromatu wanilinowego (u mnie dr. oetker) (1 op.)
  • 245 g. mąki tortowej 450 (2 szkl.)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli kuchennej
  • 50 g. + 25 g. kolorowej posypki

Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. 
2. Połącz masło, margarynę i cukry w misce miksera na wysokich obrotach miksując 2-3 min. Jeśli korzystasz z miksera planetarnego przy każdej przerwie zbieraj ciasto ze ścianek
3. Dodaj jajka i miksuj 2-3 min. na wysokich obrotach.
4. Olej z winogron, maślankę i aromat wlej do kubka, lekko przemieszaj. Przełącz mikser na niską moc i wlej mieszankę. Podnieś moc na wysoką i miksuj 4-6 min. aż ciasto będzie prawie białe i całkowicie jednorodne. To ten moment, w którym nie należy się spieszyć i cierpliwie czekać aż tłuszcze się połączą. Zatrzymaj mikser. 
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i posypkę. Na wolnych obrotach wsypuj mieszankę do ciasta. Miksuj tylko 45-60 sek. do połączenia.
6. Wysmaruj formę tłuszczem i połóż papier do pieczenia lub matę silikonową. Przelej ciasto do formy i wyrównaj szpatułką lub łyżką. Posyp pozostałymi 25 g. posypki.
7. Piecz ciasto 30-35 min. Jeśli Twój piekarnik ma tendencje do przypalania po 10-15 min. przykryj ciasto folią aluminiową. Po 30 min. sprawdź wykałaczką czy ciasto nie jest surowe. Powinno być lekko przyrumienione, pozostać wilgotne, ale nie surowe. Jeśli będzie się mocno trzęsło, podpiecz jeszcze 3-5 min. bez folii. 
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. Zawinięte szczelnie w folię może leżeć 5 dni w lodówce. 


Syrop urodzinowy

Składniki:
  • 55 ml. mleka (3,2% min.) 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (u mnie Wilton Clear Extract lub zwykły dr. Oetker)
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj dokładnie mleko z aromatem. 


Krem urodzinowy

Składniki:

  • 115 g. masła (w temp. pokojowej)
  • 50 g. margaryny (jak najjaśniejszej, u mnie Palma, więcej o tym tutaj)
  • 55 g. serka kremowego (najlepiej Philadephia, może być Łaciaty lub Piątnica, ale potrzeba więcej soli)
  • 25 g. glukozy
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego
  • 12 g. aromatu waniliowego (1,5 opakowania dr. Oetkera)
  • 200 g. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli kuchennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie:
1. Połącz masło, margarynę i serek miksując 2-3 min. na wysokich obrotach aż miks będzie kremowy i puszysty. Zbierz krem ze ścianek miski.
2. Wymieszaj glukozę, aromat i syrop kukurydziany w małym kubeczku. Miksując na najwyższych obrotach dodaj mieszankę do kremu i miksuj 2-3 min. aż stanie się błyszczący i gładki. 
3. Dodaj cukier puder, sól, proszek i kwasek miksując na niskich obrotach aż do połączenia. Przełącz moc na wysoką i miksuj 2-3 min. aż krem stanie się idealnie biały i gładki. 


Kruszonka urodzinowa

Składniki:
  • 100 g. białego cukru 
  • 25 g. brązowego cukru (najlepiej demerara)
  • 90 g. mąki tortowej 450
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli kuchennej
  • 20 g. kolorowej posypki (2 łyżki)
  • 40 g. oleju z pestek winogron
  • 12 g. aromatu waniliowego (1,5 opak. aromatu dr. Oetkera)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. 
2. Połącz cukry, mąkę, proszek, sól i posypkę w misie miksera na wolnych obrotach do połączenia. 
3. W małym kubeczku połącz olej z aromatem, wlej do ciasta i zmiksuj do połączenia. Powinny uformować się małe kawałki ciasta, jeśli większość będzie bardzo mała połącz je rękoma w małe kawałki.
4. Rozłóż kruszonkę w formie lub blasze zabezpieczonej papierem i piecz przez 15 min.
5. Wystudź i zamknij w szczelnym pojemniku (mogą tak leżeć 7 dni w temp. pokojowej lub miesiąc w lodówce). 

Jeśli chcecie poznać więcej tajemnic, które ułatwią zrobienie tego tortu za pierwszym razem i przykładowe rozplanowanie pieczenia - zajrzyjcie do postu Jak upiec najbardziej amerykańskie ciasto 


A post shared by Aga (@birdbaking) on

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. This cake looks amazing.

    http://www.amysfashionblog.com/blog-home

    ReplyDelete